Haber

Sivrihisar Dövme Sosis Festivali Hazırlıkları Tamamlanıyor

Sivrihisar Belediyesi tarafından 28 Ocak Pazar günü düzenlenecek ve 8 ton sucuğun dağıtılacağı 8. Geleneksel Sivrihisar Dövülmüş Sucuk Festivali için tüm hazırlıklar yapılıyor.

Yüzbinlerce vatandaşı ilçede ağırlamaya hazırlanan Sivrihisarlılar, depolarında bulundurdukları tonlarca sucuk ve ekmeği misafirlerine ulaştırmak için gün sayıyor. Alişan ve Kubilay Karça gibi sanatçıların sahne alacağı festival için Sivrihisar’ın coğrafi tescilli sucukları kasaplar tarafından özenle hazırlandı. Sunuculuğunu Hilal Özgani’nin yapacağı etkinlikte yaklaşık 8 ton sucuk dağıtılacağı öğrenilirken, saat 11.00’de başlayıp ikram edilecek etkinliğe yaklaşık 400 bin katılımcının katılmasının beklendiği belirtildi. ücretsiz sosis ve ekmek. 500 kilo sucuk ve 3 bin 500 yumurtadan yapılan sucuk yumurtasıyla yeni bir rekor kırmaya hazırlanan Sivrihisarlılar, 28 Ocak Pazar günü tüm vatandaşları festivale davet etti.

“Sosislerimiz preslendi, ekmeklerimiz pişirildi ve 28 Ocak Pazar gününü bekliyoruz.”

Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzgüllü, bu yıl 8’incisi düzenlenecek olan Sivrihisar Dövmeli Sucuk Festivali için tüm hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Sivrihisarlıların misafirlerini heyecan ve sevgiyle beklediklerini belirten Yüzgüllü, “Bu hafta sonu burada büyük bir kalabalık bekliyoruz. Geçen yıl 300 binin üzerinde misafirimiz vardı. İnşallah bu yıl bunu aşacağımızı düşünüyoruz. Bu yüzden tüm hazırlıklarımız yapılıyor.Yani sucuklarımız basıldı,ekmeklerimiz pişti ve 28 Ocak Pazar gününü bekliyoruz.O gün elimizdeki tavada sucuklu yumurta yapıyoruz. Yine bir klasik yaptık. Bunun da hazırlıklarını yaptık. Bu yıl 500 kilo sucuğu ve 3.500 yumurtayı bir araya getirip sucuklu yumurtamızı yapacağız. Her geçen yıl artan bir ölçümüz var. “Bir rekora daha imza atıyoruz.” bu yıl. Aynı zamanda elbette mangallarımız da yakılacak. Yaklaşık 7.500 ton sucuğu mangallarımızda pişirip misafirlerimize sunacağız. İnşallah bu yıl 350-400 bin katılımcı bulacağımızı düşünüyorum” dedi.

“Bütün hazırlıklarımız son aşamada”

Kasap Hüseyin Sarıkaya, Geleneksel Sivrihisar Dövülmüş Sucuk Festivali için büyük hazırlıklar yaptıklarını belirtti. 1 ton 200 kilo sucuğun sadece kendi işletmelerinde hazırlandığını belirten Sarıkaya, “Şu anda tüm hazırlıklarımız tamamlanmak üzere. Biz sadece sosislerimizi olgunlaşma aşamasına getirdik. Yani artık kullanmıyoruz. yaş olarak satmak istiyoruz.Eti bütün karkas olarak alıp 2 gün dinlenme aşamasına alıyoruz.Sıcak et ile işlem yapmıyoruz.Daha sonra eti kemiğinden ayırıyoruz.Folto, biftek fark etmeksizin, bacaklar, kaburgalar ve kollar, etleri tamamen sosisin içine bastırıyoruz. Dinlenme aşamasından sonra zırhlıyoruz. Ardından et tekrar dövülüyor. Daha sonra eti baharatlıyoruz. Sıcak ve tatlı sarımsakla iyice harmanlıyoruz. biber ve kimyon.Eti 24 saat baharatlı bir halde bırakıyoruz.Buradan sucuğu dolum seviyesine getiriyoruz, sonra dolduruyoruz.Eti 24 saat baharatlarla dinlendirmemiz gerekiyor.Aksi halde bozulmazdı. düzgün bir sucuk olur. Sivrihisar’ımıza yakışmaz. Bu yüzden dinlendirmemiz gerekiyor. Kimyon, Acı biber, tatlı biber, çemen otu, sarımsak ve tuz olmak üzere toplam 6 çeşit baharat kullanıyoruz. Sivrihisar’ımızın eski sucuğunun tadını çıkarmaya çalışıyoruz. Bu şekilde lezzet sunuyoruz” dedi. – ESKİŞEHİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu